ترمیم دندان های لب پر / دندان لب پر چیست؟


کافی است شما در یک تصادف اتومبیل سرتان به فرمان بخورد و دندان های جلویی تان بشکند یا کودک شما وقتی مشغول ورزش و بازی در پارک یا اسکیت سواری است ناگهان به زمین بخورد و دندانش لب پر شود...

در این شرایط هر کسی نگران می شود و تلاش می کند هر چه سریع تر خود را به یک دندان پزشک برساند و دندانش را ترمیم کند. بسیاری از بیماران فکر می کنند باید دندان لب پر را تراشید و روکش کرد ولی این باور غلط است. در اغلب اوقات دندان پزشکان می توانند با انجام یک درمان زیبایی روی دندان شکسته و لب پرشده شما آن را به حالت اولیه اش بازگردانند.

این ترمیم های زیبایی با مواد همرنگ دندان انجام می شود و اصلا کسی متوجه نمی شود که دندان شما، دندانی ترمیم شده است. در دنیای دندان پزشکی ترمیمی و زیبایی مواد مختلف و جدیدی به بازار آمده اند که دست دندان پزشکان را برای این ترمیم ها باز گذاشته اند. با دکتر کسری طبری، متخصص دندان پزشکی ترمیمی و زیبایی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره همین موضوع حرف زده ایم.

▪ آقای دکتر! اصلا چرا دندان های جلویی لب پر می شود؟

ـ مهم ترین دلیل لب پر شدن دندان های جلویی، ضربه خوردن یا همان تروما است که این تروما می تواند انواع مختلفی داشته باشد از خیلی خفیف تا خیلی شدید که در مواردی که ضربه خوردن خیلی شدید باشد ممکن است بیمار نیاز به درمان های پیچیده تری داشته باشد. در مواردی که ضربه خوردن خفیف است ما با لب پرشدن دندان ها مواجه می شویم.

▪ آن وقت باید دندان ها را روکش کرد؟

ـ در این موارد در صورتی که ریشه آسیب ندیده باشد و دندان در جای خود تکان نخورده باشد با درمان های خیلی محافظه کارانه می توانیم اقدام به ترمیم دندان کنیم. نکته ای که خیلی مهم است این است که از هرگونه درمان های تهاجمی مثل روکش و... باید صد درصد اجتناب کرد.

▪ پس چرا برخی دندانپزشکان این دندان ها را روکش می کنند؟

ـ متاسفانه چون تنظیم رنگ و درآوردن آناتومی در این مناطق دشوار است بنابراین همکاران دندان را تراش می دهند و آن را روکش می کنند در حالی که اصلا نیازی به روکش ندارد و می توان به کمک مواد همرنگ دندان که به اصطلاح به آنها کامپوزیت گفته می شود دندان را خیلی خوب و زیبا اصلاح و به طور دقیق ترمیم کرد. در رابطه با مراقبت های بعد از ترمیم در این موارد که ما با مواد کامپوزیت دندان های لب پر شده را ترمیم می کنیم در ادامه فقط باید چند نکته رعایت شود. طی ۲۴ ساعت یا ۴۸ ساعت اول بیمار از خوردن مواد غذایی رنگی اجتناب کند. بیمار باید از گاز زدن پرهیز کند و از همه مهم تر این است که هر ۳ تا ۴ ماه یکبار به دندان پزشک خود مراجعه کند و این کامپوزیت هایی که روی دندان انجام شده است را پالیش کند.


▪ منظور تان از پالیش کردن چیست؟

ـ پالیش کردن همان صاف و صیقلی شدن سطح دندان است چون بعد از مدتی خطی بینابین ناحیه کامپوزیت ها و دندان ایجاد می شود که ممکن است نمای خوشایندی نداشته باشد و ما با تغییر رنگ مواجه شویم بنابراین با مراجعه مرتب و منظم به دندان پزشک هر چند ماه یکبار می توانیم همواره کیفیت و زیبایی این کامپوزیت ها را حفظ کنیم.


▪ مراحل این ترمیم چگونه است؟

ـ درباره مراحل ترمیم باید گفت پس از اینکه تماس های دندانی چک شد دندان پزشک یک مقدار لبه های مینایی را صاف می کند و به کمک اسید مینا را متخلخل می کند و یک لایه باندینگ یا چسب می زند و این باندینگ را سفت می کند و بعد کامپوزیت ها را لایه لایه روی یکدیگر قرار می دهد و با نور این لایه ها را سفت می کند و بعد از اینکه این کارها انجام شد پزشک با کمک فرزهایی این لایه ها را صاف و صیقلی می کند.


▪ عادت های دهانی لطمه ای به این ترمیم ها نمی زند؟

ـ در این بیماران باید دقت کرد که آنها هیچ گونه عادت هایی مانند ناخن جویدن، یخ خوردن، دندان قروچه، فشار دادن دندان ها روی هم و... نداشته باشند زیرا اگر بیمار این گونه عادات را داشته باشد احتمال شکسته شدن دندان کامپوزیتی وجود دارد.


▪ دلایل اصلی شکستن این ترمیم ها در آینده چیست؟

ـ ما دو دلیل اصلی برای شکستگی های بعدی این ترمیم ها داریم. اول اینکه مراحلی که دندان پزشک انجام داده است اشکالی داشته است یا اینکه بیمار نیروهای خیلی زیاد و سنگینی دارد که روی این ترمیم ها اعمال می کند و باعث شکستگی آنها می شود.

توسط : admin | تاریخ : 1397/07/18 | نظرات

ترميم دندان‌هاي عقبي

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندان‌پزشک زیبایی و ایمپلنت


دکتر گلرخ ثريا/ تعويض آمالگام با کامپازيت در گفتگو با دكتر آصف‌زاده متخصص دندان‌پزشکي ترميمي‌و زيبايي


دندان‌هاي عقبي‌تان را ترميم کرده‌ايد اما وقتي مي‌خنديد، پرکردگي‌هاي تيره‌رنگ اين دندان‌ها از گوشه لبخندتان بيرون مي‌افتد. به دندان‌پزشکتان گفته بوديد که به جاي اين ترميم‌هاي سياه، از مواد نقره‌اي براي ترميم دندان‌هايتان استفاده کند اما او به شما گفته که اين مواد براي ترميم دندان‌ها عقبي مناسب نيستند...

اين روزها اما مي‌توان حتي دندان‌هاي عقبي را نيز با مواد هم‌رنگ دندان به راحتي ترميم کرد و حتي برخي از دندان‌پزشکان، ساير مواد ترميمي را از مواد موجود در مطب خود حذف کرده‌اند و تمام دندان‌هاي جلويي و عقبي را فقط با مواد همرنگ دندان ترميم مي‌کنند. با اين مواد مي‌توان حتي پرکردگي‌هاي سياه قبلي را از داخل دندان حذف و آنها را با اين مواد هم‌رنگ دندان تعويض و ترميم کرد. با دکتر فرخ آصف‌زاده، متخصص دندان‌پزشکي ترميمي‌و زيبايي و عضو هيات علمي‌دانشگاه شاهد درباره ترميم دندان‌هاي عقبي با مواد هم‌رنگ دندان گفت‌وگو کرده‌ايم.


سلامت: آقاي دکتر! دندان‌هاي عقبي معمولا زودتر از بقيه دندان‌ها پوسيده مي‌شوند؛ چرا؟

بله؛ پوسيدگي‌هاي سطح جونده دندان‌هاي عقب، يکي از شايع‌ترين بيماري‌هايي است که درمان آن گذشته از مساله زيبايي، از جنبه سلامت نيز ضروري است؛ زيرا اين پوسيدگي‌هاي جزيي پس از مدتي رشد مي‌کنند و علاوه بر تخريب نسج دندان، ممکن است به عصب دندان نيز صدمه برسانند. در اين صورت، به درمان عصب يا روت کانال نياز داريم. به همين دليل است که دندان‌پزشکان توصيه مي‌کنند هر 6 ماه يک بار معاينه‌هاي دوره‌اي دندان‌پزشکي انجام شود تا در صورت بروز چنين ضايعاتي، در همان مراحل اوليه، جلوي آن گرفته شود.

سلامت: دندان‌هاي عقبي را هم مي‌شود طوري با مواد هم‌رنگ دندان ترميم کرد که مانند يک دندان سالم به نظر برسند؟

بله؛ در سال‌هاي گذشته، دندان‌هاي عقبي را به طور معمول با مواد سياه يا همان آمالگام ترميم مي‌کردند. ولي امروزه با توجه به پيشرفت‌هايي که در زمينه ساخت کامپازيت‌ها و چسب‌هاي دندان‌پزشکي صورت گرفته، با کمي‌دقت و صرف وقت مي‌توان دندان‌هاي عقب را نيز با مواد سفيد پر کرد و علاوه بر حفظ نسج دندان، زيبايي را نيز به آن افزود.

سلامت: ترميم دندان با مواد هم‌رنگ دندان نسبت به ترميم دندان با مواد نقره‌اي چه مزايايي دارد؟

تراش حفره‌هاي کامپازيتي محافظه‌کارانه‌تر از آمالگام است و در نهايت، نسج دندان سالم‌تر مي‌ماند.

سلامت: اين کار فقط در مطب دندان‌پزشکي انجام مي‌شود يا مي‌توان از حفره دندان قالب‌گيري کرد و مواد هم‌رنگ دندان را به صورت آماده و تراش‌خورده درون حفره دندان جايگزين کرد؟

در مواردي که تخريب نسج دندان بيشتر باشد و نتوان آن را به طور مستقيم با کامپازيت ترميم کرد، مي‌توان از روش‌هاي غيرمستقيم و پرکردگي‌هاي سفيد لابراتواري استفاده کرد که به اين نوع پرکردگي‌ها، «آنله همرنگ» مي‌گويند.

سلامت: چگونه اين کار را انجام مي‌دهند؟

اين روش، 2 تا 3 جلسه طول مي‌کشد. پس از تراش دندان و حذف پوسيدگي‌ها، از دندان مزبور قالب‌گيري مي‌شود و قالب دندان به لابراتوار ارسال مي‌شود. در لابراتوار پس از ريختن گچ مخصوص داخل قالب، نگاره مثبت دندان حاصل مي‌شود که تکنيسين مي‌تواند روي آن ترميم همرنگ را که از جنس چيني يا کامپازيت لابراتواري است، فرم بدهد و به مطب دندان‌پزشک ارسال کند. در جلسه‌هاي بعدي، دندان‌پزشک، پرکردگي لابراتواري را پس از امتحان، در جاي خود مي‌چسباند.

سلامت: اگر تاج دندان به‌طور کلي تخريب شود و دندان و لثه هم‌سطح شوند، باز هم مي‌توان آن را با مواد هم‌رنگ دندان ترميم کرد؟

در اين موارد، پس از انجام معالجات ريشه و بازسازي تاج دندان، از دندان قالب‌گيري شده و براي آن روکش ساخته مي‌شود.

سلامت: آقاي دکتر! بعضي‌ها مي‌گويند اين آمالگام‌هاي نقره‌اي سرطان‌زا هستند و نبايد براي ترميم دندان‌ها استفاده شوند. درست است؟

نه! هنوز در هيچ کتاب و منبع علمي‌ نيامده که استفاده از آمالگام براي بدن انسان خطرناک يا سمي ‌است. البته در برخي از تحقيقات علمي ‌به خطر جيوه آزاد براي محيط‌زيست، خانم‌هاي باردار و مبتلايان به بيماري‌هاي کليوي اشاره شده ولي اين به مفهوم کنار گذاشتن مزاياي آمالگام، به خصوص در ايران نيست. قيمت ارزان، طول عمر نسبتا بالا و سهولت کاربرد از مزاياي اصلي استفاده از آمالگام است.

توسط : admin | تاریخ : 1398/01/29 | نظرات