گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
دکتر محمدحسين دشتي، متخصص پروتزهاي دنداني-عضو هیات علمی دانشگاه ازاد اسلامی
ديدار هر ساله با دندانپزشک، اولين و بهترين راه رفع لقي دستدندان در دهان بيمار است. دندانپزشک با معاينه شما ميتواند علت اصلي لقي دستدندان را پيدا کرده و راه حل آن را پيشنهاد کند. اگر شما مشکلي به جز لقي دستدندان مصنوعي نداشته باشيد و دندانهايتان سايش بيش از اندازهاي نداشته باشند، دندانپزشک ميتواند با آستر دادن زير دست دندان، آن را در دهانتان انطباق بيشتري دهد. اين کار «ريلاين» ناميده ميشود. فراموش نکنيد که روشهاي خانگي که برخي از بيماران براي رفع لقي دست دندان مصنوعي خود به کار ميبرند، مشکلات تازهاي را برايشان به وجود ميآورد.
يکي از عواملي که درگير دست دندان در داخل دهان نقش دارد، هماهنگي عضلات گونه، لب و زبان است. به عنوان مثال، اگر دندان مصنوعي فک بالاي يک بيمار لق باشد، بيمار با بخش عقبي زبان خود آن را در دهان نگه ميدارد و از سقوط آن جلوگيري ميکند. با کنترل حرکات صورت مانند خنديدن ملايم، آرام صحبت کردن، بردن غذا به دهان به صورت تکههاي کوچک و جويدن غذا به صورت دو طرفه و آهسته، تا حد زيادي ميتوان از لقي دست دندان جلوگيري کرد
اگر به دلايل متعدد مانند تحليل شديد استخوان، آستردادن دست دندان فايدهاي نداشت و گير آن در دهان بهبود نيافت، بايد به درمانهاي پيشرفتهتري پرداخت. مانند گذاشتن ايمپلنت داخل دهان و روشهاي ديگري مانند افزايش ارتفاع استخوان هم وجود دارد. روش ديگر عميق کردن دهليزهاي دهان و پيوندهاي گوناگون است که تشخيص آن بر عهده دندانپزشک است.
3 نکته در استفاده از چسب دست دندان برای رفع لقی ان مطرح است
1) مدتي توصيه ميشد از اين چسبها استفاده نشود و علت اين بود که به دليل رعايت نشدن اصول علمي پروتزي ساخته ميشد که در دهان گير نداشت و با استفاده از چسب دندان مصنوعي در دهان نگهداشته ميشد. اينگونه استفاده از چسب كاملا غلط است. دندان مصنوعي بايد گير و ثبات لازم را در دهان داشته باشد، ولي اگر در موقعيتهاي خاصي مثل سخنراني يا بهتر خوردن برخي غذاها نياز به چسبندگي بيشتر دست دندان در دهان باشد، در اين موارد استفاده از چسب دندان مصنوعي اشكالي ندارد.
2) اين چسبها دو نوعند. يک گروه با آب معمولي شسته ميشوند و گروه ديگر با آب معمولي شسته نشده و از روي پروتز پاک نميشوند. انواعي که بر مبناي ترکيبات گياهي ساخته ميشوند مناسبترند، زيرا بافتهاي دهان را آزرده نميكنند و مصنوعي نيستند و با آب معمولي شسته ميشوند. فقط اگر کسي براي سخنراني يا خوردن غذا از آن استفاده ميکند، پس از اتمام کار خود، بايد پروتز را با آب و صابون معمولي بشويد تا چسب کاملا از درون پروتز پاک شود. برخي چسبها با آب معمولي شسته نميشوند. اگر از اين چسبهاي مصنوعي استفاده ميکنيد، بايد محلول پاک کننده چسب را نيز تهيه کنيد. در غير اين صورت چون اين چسبها با آب شسته نميشوند، لايهلايه روي هم انباشته شده، محلي براي تجمع ميکروبها خواهند بود.
3) استفاده از چسب دندان مصنوعي اشکالي ندارد اما به شرط استفاده در شرايط خاص و زمان محدود و فقط براي کمک به گير پروتز نه رفع نقص و عيب آن. معمولا در دوره خودآموزي، يعني دو ماه اول دريافت پروتز براي عادت به آن ميتوان از چسب دندان مصنوعي استفاده کرد.